Azt hiszem, a szíriai háborúról többé-kevésbé mindenki tud valamit.

Annyit legalábbis biztosan, hogy özönlenek a menekültek a háború sújtotta övezetekből.

Szeretnék most Veletek egy nem mindennapi történetet megosztani, amit nemrég olvastam, és úgy gondolom, hogy nagyon tanulságos lehet mindenkinek. A leírtak mind igazak, valóban így történtek.

Nujeen Mustafa. Ez a név lehet, hogy mond Nektek valamit, hiszen nem mindennapi dolgot vitt véghez.


nujeen reblog maraton

Megkísérelte megtenni azt az utat, ami még rengeteg egészséges menekülttársának sem sikerült.

Kerekesszékkel elmenekült Szíriából egyenesen Németországig.

Na de mi vezetett odáig, hogy ezt az embert próbáló, életveszélyes utat megtegye?

Nujeen születésekor megsérült, nem sikerült semmilyen gyógymódot találni, így kénytelen kerekes székben élni az életét.

Nagyrészt a szobájában bezárva. Ez a helyzet viszont lehetőséget ad neki arra, hogy maximálisan kihasználja az idejét, rengeteget olvas, híreket néz, megtanul angolul.

A könyvből nagyon sok információt megtudunk a szíriai háború kezdetéről, az első bombázásokról, a családokról, akik az utolsó pillanatig ragaszkodtak a családjukhoz.

Mindezt érdekesen és olvasmányosan tálalja az írónő, hiszen ez nem egy történelemkönyv, de a történet teljes megismeréséhez hozzá tartozik az is, hogy megismerjük, milyen borzalmakat kellett az ott lakóknak átélniük ahhoz, hogy úgy döntsenek, hogy végül nincs más választásuk: el kell hagyniuk otthonukat, talán örökre.

Miután Nujeen otthona közelében folyamatosak lesznek a bombázások, nagynénjét és nagybátyját elveszíti, testvérével úgy döntenek: nincs tovább, ha életben akarnak maradni, indulniuk kell.

nujeen reblog maraton

Több, mint 4000 km-t tesznek meg, többször kerül veszélybe az életük, végigkíséri őket a kimerültség, bizonytalanság, a félelem attól, hogy mit hoz a holnap.

Tengerre is kell szállniuk egy gumicsónakban, ahol ráadásul majdnem ki kell dobni Nujeen kerekesszékét, mert súlyos nehezék.

Az útjukról bővebben nem írnék, ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, rendkívül sokat lehet belőle tanulni, kitartásról, élni akarásról, szeretetről.

Azt hiszem, nem spoilerezek azzal, ha elárulom, hogy végül a sok viszontagság után megérkeztek Németországba, ahol ugyan nehezen tudtak beilleszkedni, de legalább az életüket nem fenyegette veszély.

A most 20 éves Nujeen jelenleg Németországban él és ott is próbál boldogulni. Viszont felhőtlenül boldog nem lehet, hiszen tudja, hogy valószínűleg már soha nem térhet haza, talán már nincs is számára olyan Szíriában, hogy otthon.

nujeen reblog maratonAjánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki többet szeretne megtudni arról, amiről a médiában nem szívesen beszélnek, elolvasni ezt a tanulságos, néha szívszorító, de félig-meddig "boldog" véggel végződő történetet. Már ha egy ilyen helyzetben használhatjuk ezt a szót.

Ti olvastátok már?

Kiadó: Athenaeum

Eredeti cím: Nujeen - One Girl's Incredible Journey from War-torn Syria in a Wheelchair

Oldalak száma: 317

Kövessetek facebookon és instagramon is: https://www.facebook.com/Könyvbirodalom-503459226845705

https://www.instagram.com/angikonyvbirodalma